Kako je nastalo Alavuxovih „5mg“?

Jednostavno je neverovatno odakle ljudi crpe ideje za svoju muziku.

Neki ih nalaze u prirodi, neki u mraku, svemiru, besu ili pobuni.Neka dela su inspirisana kreativnim nabojem pod uticajem psihoaktivnih supstanci ili čak teških lekova. Tako je i bolnička postelja pre tri godine iznedrila jedno.

ZAVRŠAVANJE U BOLNICI

Nakon što je mesecima vukao povredu kolena, desio se trenutak slabosti koji nije mogao da ignoriše – otkazala mu je noga. Ubrzo je usledila visoka temperatura i morao je hitno da se operiše. Posle operacije je dobio terapiju koja je za njegovo koleno bila malo jača nego što je očekivao.

“Methotrexate je izuzetno potentan lek. Primao sam nedeljnu dozu od 5mg, koja je u meni izazivala svašta,” rekao je za injekcije koje je primao elektro tehno DJ i producent Alavux. Methotrexate se inače koristi i za lečenje raka, samo u znatno većim količinama nego za problem koji je imao Goran Alavuk.

Rad supstance na njega imao je opuštajuć i sedativan efekat, ali ga je takođe bacao u tripove gde su oko njega poigravali zidovi. Ukoliko ti poznat osećaj nakon primanja antibiotika, kada posle prve doze osetiš da se sve oko tebe udaljava ili približava, ispravlja i savija, približno razumeš trip koji je ovaj Zemunac sa adresom u Skoplju proživljavao nedeljama.

 

View this post on Instagram

 

Bed next to me…

A post shared by Goran Alavux Alavuk (@alavux808) on

RAD U KREVETU

“Pošto sam znao da ću da sedim neko vreme, uzeo sam neki stari laptop i slušalice za telefon (pošto je ženi bila frka da ih neko ne marne, kao i laptop). Instalirao samo Ableton live i dao sebi zadatak da odradim makar jednu traku,“ rekao je Alavux odlučno u bolničkom krevetu i počeo sa radom. Uspeo je da završi nekoliko traka od kojih je „H3“ sa TKNO-m završila na kompilaciji Tauten Warriors i „EMG“ za Mosaique Records.

Međutim, na njega je najveći utisak ostavio zvuk njegovih „pet miligrama“. “Tokom trake mogu da se čuju promene koje izaziva lek I kako je uticao na mene,” dodao je ovaj Goran. Taj phasing out efekat postigao je kombinacijom intenzivnih elektro brejkova, škriputavih melodija i dezorijentišućih bas linija od kojih se čini da svaki element vuče na svoju stranu, baš kao što su izgledala i njegova lutanja u mislima i bojama.

Alavuksovo izmešteno stanje uma dopunio je ambijentalni šum bolnice koji je pokupio intergrisani mikrofon laptopa: „Ostao je tu negde čisto da se čuje i oseti soba u kojoj sam bio, kao i mračni hodnik sprata na kom smo ležali“. Tokom boravka u sobi za oporavak, takođe se obratio svom prijatelju iz Sankt Petersburga. Autentični ruski akcenat činio mu se kao pravo rešenje za pesmu, iako mu je Dr. Floyd rekao da ima „glas užas“. „Ruski mi je delovao simpatično i provokativno istovremeno,“ rekao je Goran, pitajući se da li je na njegov izbor možda uticala supstanca Methotrexate.

E KAO EMITER

Alavux poklanja svojih „5mg“ uoči ponovnog pokretanja emisije Emiter koja je posvećena intenzivnom, tvrđem elektronskom zvuku. Prethodno emitovan na radiju Elektrana, ovaj mesečni podcast ponašao je svoj novi dom na radiju Threads. Povratak emisije zakazan je za sredu, 18. septembra u 20h, kada će Alavux preuzeti kontrolu na zvučnim talasima i izručiti baraž moćnog elektra, mračnog tehna, industrijske distorzije i psihodelije esida.