Kako je Ilija Đoković dospeo na vrh elektronske scene?

Kada nam život zatvori jedna vrata, otvori nam druga, često ka boljoj destinaciji. Ilija Đoković nam otkriva priču iza pesme “Atom”.

“Sve je počelo tako što mi je Coyu poslao mail sa pohvalom moje trake “Pandora” koja je prethodno izašla za Terminal M”, rekao je Ilija Đoković koji je duži niz godina gradio odnos sa Monikom Kruse, šeficom pomenute nemačke etikete.

Ugledni španac je kupio njegovu pesmu u znak podrške, te je nakon par razmenjenih poruka usledila ponuda za izdavanje muzike na Suari.

“Bio sam srećan što se support lista velikih imena povećavala iz dana u dan i to me je jako motivisalo da radim”, dodaje je Ilija i dodao da je već imao “tri gotova treka”, dok je četvrti bio u izradi.

“Moja ideja je bila da uradim nešto drugačije, totalno”, istakao je Ilija Đoković i dodao da je prva verzija trake “Atom” zapravo bila kombinacija elektra i breakbeat-a. Inspirisan zvukom Mariel Ito-a, alter ega Maceo Plex-a, odlučio je da pomeri granice svoje produkcije i proba nešto novo.

ŠPANSKA SERIJA

Nažalost, to se Coyu-u nije dopalo: “Treba mi nešto VELIKO, nešto snažno”. Slušajući pesmu besomučno svaki dan u FL Studio-u, Đoković se osećao ograničenim da stvori nešto što će da napravi razliku, pa je morao da se prebaci na nešto što će “raditi”.

“Više ne znaš ni šta da radiš sa tim, a ne možeš ni da čuješ, jer si ga slušao svaki dan po 1000 puta”, objasnio je Ilija Đoković muku sa kojom se susreću svi muzički producenti.

“Dosta dugo je trajao taj proces pregovaranja sa Suarom i mogu ti reći da sam poprilično bio istrošen u svakom smislu, jer kada se dugo radi na nekom projektu sve počinje da gubi smisao,” dodao je srpski producent i DJ o problemima koji su se gomilali.

Komunikacija sa Coyu-om je vremenom izbledela, kao i Ilijina želja da izda za Suaru: “Jedva sam čekao da se ta priča završi”. Ali, kako život zatvori jedna vrata, druga se otvore, iako se tako ne čini na prvi pogled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ilija Djokovic (@ilijadjokovic) on

ŠANSA: UZMI KARTICU IZ SMOTA “IZNENAĐENJE”

Nekoliko godina pre toga, Ilija Đoković se na Facebook-u “sprijateljio” sa Reinier Zonneveld-om. “Bili smo FB prijatelji i razmenjivali smo muziku mnogo pre nego što je on eksplodirao”, rekao je Ilija.

Reinier je kasnije otvorio svoju izdavačku kuću Filth on Acid, što je podstaklo Đokovića da pošalje svoju muziku. Kasnije su se uživo upoznali na žurci u berlinskom klubu Watergate, kada je Ilija skrenuo pažnju Reineru da holađanin ima neke nepročitane poruke u inbox-u.

Sutradan, Đokoviću je zazvonio telefon – poziv od Zonneveld-a. “Druže, ovo je je*eno neverovatno! Moramo ovo da izdamo ŠTO PRE”, rekao je Reinier oduševljeno za trake, te je odlučio je da ih objavi sve. Tokom narednih godinu i po dana, izašla su Ilijina dva izdanja za Filth on Acid, “Enigma” i “Epica”, nakon kojih je izašao i “Gravity” objavljen 11. januara ove godine.

“Atom”, Đokovićev trek sa trećeg EP-a, 20 dana kasnije dostigao je prvo mesto Beatport Techno Top liste. Na vrhu se zadržao čak tri nedelje, te osam meseci unutar jedne od najpraćenijih lista na svetu.

ATOMIZACIJA

Traka je doživela premijeru oko dve nedelje pre izdanja na Youtube strani Progressive Astronaut, gde je uživao  ogromnu podršku ljubitelja melodičnog tehna širom Balkana, a i mnogo dalje. Ovo euforično topljenje sa režećom bass linijom, PA je opisao na sledeći način: “”Atom” otpočnje sa velikim techno bubnjem i napetim synth-ovima koji se slojevito slažu u intenzivni groove. Ovo je stvar čiji sjaj će vas odvesti do ruba kosmosa”.

Kao jedna od onih savršenih traka za promotivne videe u kojima je fokus na žurci i dobrom provodu, ova pesma je postala zvanični soundtrack za promociju festivala EXIT 2019.

“U tom trenutku je na Beatport chart-u bila nerealna konkurencija, a ja sam dospeo na prvo mesto”, naglasio je Đoković. Iza sebe je ostavio Charlotte de Witte i Amelie Lens, koja je remiksovala Beyer-ovu čuvenu traku “Teach me”.

“Naježim se kad vratim film i skontam kakav je to zapravo uspeh,” ističe Ilija Đoković u nadi da će ovo ponoviti. “Traka je podržana maltene od strane svih velikih izvođača, ali meni je najdraži support od Maceo Plex-a, koji je “Atom” selektovao u svoj martovski TOP 10”, izjavio je mladi smederevac dodao: “Sve je bilo kao san”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ilija Djokovic (@ilijadjokovic) on

ISPUNJENJE SNA

Ilija se osvrnuo na prošlost i objasnio da mu nije bilo lako sve ove godine. “Često sam bio osporavan od strane roditelja, jer sam napustio fakultet, ali podrška je uvek bila prisutna od strane mojih najbližih”, dodao je Ilija za situaciju koja ga je pratila od samog početka karijere.

Od starta, cilj mu je bio da objavi za Drumcode, jer je zbog Beyer-a zapravo počeo da producira tehno. “Adam sve prati i gleda”, dodao je Ilija koji je naglasio da mu je “Atom” pomogao da se pozicionira na radaru svog idola. A da se trud isplati, kako i sam kaže, potvrđuje njegov ulazak u Drumcode familiju.

Svoje mesto među techno i tech-house zvezdama koje čine Nicole Moudaber, Joey Beltram, Alan Fitzpatrick, Jamie Jones i Marco Bailey među drugima, Đoković je pronašao na osmom izdanju kompilacije “A-Sides”.

“Postoji trupa debitanta koji prvi put nose dres Drumcode-a, uključujući BEC, Shelley Johannson, Anthony Castaldo, Avision, Zimmz, Woo York, SAMA (u sjajnoj saradnji sa Secret Cinema) i Ilija Đoković, koji donosi blistavi sjaj trake “Aura”. Ona je je postala Beyer-ov posebni favorit tokom poslednje godine”, stoji u press objavi prestižne etikete za Ilijinu novu traku.

“Osećaj je neopisiv iskreno, ali ne želim na tome da se zaustavim. Još uvek moram dosta da radim da bih uspeo na internacionalnoj sceni,” dodao je Đoković. Momenat kada je njegov omiljeni DJ izdvojio njega i njegovu traku kao svog favorita nikada neće zaboraviti.

Iako je ostvario svoj san, on se na njemu ne zaustavlja. Dobio je vetar u leđa za nove uspehe, te mu je želja da isproducira samostalno izdanje za Drumcode, na kome trenutno vredno radi.