Kako izgledaju bleje u studiju ekipe Kolektiv Base?

Kolektiv Base je uspeo da od svog studija napravi drugi dom. U nastavku objašnjavaju kako izgledaju bleje u njemu.

U jednom napuštenom, praznom prostoru na Vračaru, 2015. godine skupila se ekipa od par drugara. Ubrzo su počeli da prave žurke, te su tokom nekoliko zajedničkih sesija uspeli da se povežu i dobro upoznaju. Kako su varnice proradile među njima, tako su došli su na ideju da mesto u kome često bleje pretvore u svoju bazu. Ovako je rođen Kolektiv Base.

Svojim DIY stavom uspeli su da transformišu sterilni ambijent u umetnički atelje. Raznim starudijama, polu-ispravnim nameštajem i amaterskim umetninama udahnuli su život u prostor koji je nekoliko meseci ranije bio beživotan.

“Osetio sam odmah neku energiju unutar ta četiri zida i verovatno me je ona privlačila da sve više dolazim”, priča Fluid Zbodi za svoje početke u ekipi. Ta četiri zida postala su njihova baza za razne eksperimente tokom kojih su istraživali svoj kreativni potencijal.

FOTO: Andrej Pavićević

“BASE je nastao kao privatni, umetnički atelje koji predstavlja savremeni prostor za opravdano bekstvo od realnosti”, kažu momci iz Kolektiv Base. Na zajedničkim blejama razmenjivali su ideje i iskustva, te su učili jedni od drugih i pomagali se međusobno u pohodu da postanu bolji DJ-evi. Te žurke su oduvek bile srž njihovih sesija, koje su nekada znale da traju i po par dana.

Razlog osnivanja ateljea bilo je rekreiranje uzbuđenja koje je nastajalo tokom zajedničkih bleja, kada su iz sebe izvlačili najbolje. Kako su njihovi apetiti polako rasli, tako je i želja za kreativnim izražajem i stvaranjem postala veća.

“Postali smo zasićeni nedovoljno raznovrsnom i stimulativnom elektronskom scenom u Beogradu, pa smo odlučili da krenemo malim koracima, te od svoje druge kuće da pokušamo da svojoj ekipi prvenstveno pružimo nešto sveže i nesvakidašnje”, naglašavaju momci iz Kolektiv Base.

FOTO: Andrej Pavićević

TVRĐAVA U OBLACIMA

Tako je na scenu stupio BIGZ. Nakon što su čuli brojne legende, te postali inspirisani neverovatnim pričama o kultnoj štampariji i njegovom značaju za underground kulturu Beograda, naredni potez je bio logičan. Uselili su se u istorijsku zgradu koja je postala njihova tvrđava u oblacima.

Prvi studio je bio uređen principom „štap i kanap“, dok je ovaj prostor postao nešto sasvim drugačije. Obezbedili su ozbiljan DJ pult, kvalitetan zvuk i brdo kvalitetne opreme, te je dizanje lestvice na novi nivo bilo skoro završeno.

Kako im je bilo teško da puste svoj stari atelje, Dino Rastoder objašnjava nostalgično na šta ih je to mesto podsećalo.

„Atmosfera na koju prvo pomislim kad pomislim na atelje je žurka/revija koju smo organizovali zajedno sa Galom Borović”, ističe Dino Rastoder kao krucijalni detalj. On dodaje da je taj događaj bio “incijalna kapisla nečega što će se kasnije nazvati Kolektiv Base”.

FOTO: Andrej Pavićević

Kako su svoju bazu zamislili kao multi-funkcionalni prostor, tako su uspeli da svoje aftere i privatne žurke za prijatelje pretvore u interesantne mini-događaje. Da bi taj duh stvaranja bio dodatno pojačan, Dušan Mićović je došao na ideju da slikovito srede svoje malo utvrđenje.

„Zamislio sam da bi jedan zid mogao biti ukrašen muralom Das Drogen-a, inspirisan Bosh-ovom famoznom slikom “The Garden Of Earthly Delights”, koja ponosno visi sa susjednog zida, začinjen simbolima i tematikom rejva underground kulture“, naglašava Dušan koji je zadužen za vizuelni identitet studija.

Ubrzo su ostatak prostora popunili detalji poput brojnih maski sa afričkom, steam-punk i sci-fi tematikom, te brojne drangulije iz njihovog detinjstva. Ovo je stvorilo dodatni osećaj kućne atmosfere u kojoj se osećaju slobodno i gde mogu bez brige da provedu svoje dragoceno vreme, daleko od pritiska svakodnevnog života.

ANIMACIJA

Kako su počeli da se druže sa komšijama iz ostalih studija, tako su se u kratkom roku osetili kao kod svoje kuće. Sa svojim susedima proživeli su svakakve situacije – od organizovanja zajedničkog renoviranja hodnika i toaleta, u kome je učestvovalo celo istočno krilo BIGZ-a, do toga da su počeli i da se dele muzički i produkcijski saveti.

U početku, dok je studio bio samo nekoliko meseci star i oskudno opremljen, bilo im je potrebno nešto da animiraju svoje goste. Jedna od njihovih omiljenih zanimacija bila je igrica Worms Armageddon, iliti u narodu poznatija kao „crvići“.

„Svjesni da nije svaki dan za muziku, i da društvo koje nam dolazi u posjetu ne pronalazi podjednaku satisfakciju u muzici kao mi, tražili smo jednu aktivnost za ubijanje vremena u kojoj svi mogu da učestvuju i da se pri tom dobro zabave”, ističe Dušan.

On dodaje da je „crviće” kasnije s igranje Slagalica i Konkvistador, čiji su krajnji ishodi partija postajali sve bizarniji što su igre duže trajale na afteru.

FOTO: Andrej Pavićević

„Mogu ponosno reći da smo postali jedna mala BIGZ komuna”, objašnjava Matija Maksimović iz kolektiva uz osmeh.

Ovo nije ni malo čudno, jer se uvek trude da u svom malom kutku organizuju bleje na koje pozivaju probranu ekipu, kojoj se trude da pruže nezaboravni događaj. Jedan od ciljeva studija je upoznavanje i povezivanje sa ljudima sa kojim žele da izgrade topao, prijateljski odnos.

Tako se u njihovom prostoru može videti šarenoliku masu koju čine domaći klaberi i stranci, DJ-evi i producenti svih žanrova, te umetnici koji traže novi kreativni high i nalete inspiracije za svoja dela. Njihova drugarica Gala Borović ističe da je njena master kolekcija, koja je obišla Fashion Week-ove u Londonu, Ljubljani i Beogradu, podstaknuta blejama sa ekipom Kolektiv Base.

„Kako se u svom radu vrlo često inspirišem bizarnim događajima iz svoje sredine, u tom trenutku nije postojalo logičnije rešenje nego da baš ovo iskustvo i poznanstva pretočim u svoju master kolekciju”, objašnjava Gala koja dodaje da je tokom protekle četiri godine studio poprimao najrazličitije forme.

FOTO: Andrej Pavićević

EAT, SLEEP, BASE, REPEAT

„Studio svi doživljavamo kao svoj drugi dom, u njemu osim kod kuće većina nas provodi slobodno vrijeme”, naglašava Dino. On u šali dodaje da je njihov tech guy zamenio kuću BIGZ-om, te da je studio postao nezamisliv bez njegovih majstorija. Bilo to održavanje stanica, dizajn, snimanje ili editovanje video materijala za njihovu Youtube stranicu, Dušan Jelić je tu da pritekne u pomoć.

Najviše posla ima oko njihovog podcast-a koji snimaju kada nalete na pojedince koji im odgovaraju kao ljudi i umetnici. „Kroz seriju podcast-a želimo da ugostimo što više kolega producenata i DJ-eva koji dijele strast i ljubav prema muzici na način koji je i mi doživljavamo”, naglašava Dino.

Do sada njihovi gosti su bili DJ Jock, Mihajlo, Mudrost, Miloš Vujović, Nevena Jeremić, NMNJ i brojni drugi čija brojka saradnika i prijatelja prelazi 20.

Među ljudima koji su ih počastvovali svojim prisustvom za BASE DJ pultom, našao se i brazilski producent sa etikete Drumcode, Vinicius Honorio. Zahvalnost za ovaj poduhvat duguju Milošu Vujoviću sa kim su uspeli da organizuju nezaboravno veče u svom studiju, za probranu ekipu prijatelja koja se sa njima vozila do dugo u noć.

Njihove podcast večeri lako mogu da se pretvore u celoloćne sesije. Ukoliko se ekipa zavoza tokom seta svog gosta, provod se nastavlja dokle god su u svom elementu. Tada nastaju neki od njihovih najluđih mikseva, jer je taj pozitivni duh žurke u intimnom ambijentu danas retka pojava. Zato se uvek trude da iskoriste trenutak na najbolji mogući način.

Ambijent njihove podcast serije jedino se može meriti sa rezidenturom u klubu DOT, koja svakom žurkom postaje sve posećenija.

“U atmosferi gdje si okružen ljudima i stvarima koje voliš, bez ikakvog pritiska, na površinu nerijetko izađu i stvari za koje si mislio da nisi u stanju da uradiš – od žanrovskih preplitanja, do raznih eksperimenata sa opremom i soundsystem-om do maratonskih setova i situacija gdje vrtiš već 7-8 sati i ne želiš da ikada prestaneš”, poručuje Dino za kraj.

FOTO: Andrej Pavićević