Kako je Layzie napravio svoj prelaz?

Layzie je od zaljubljenika u košarku i hip-hop postao DJ i producent elektronske muzike. Ovde objašnjava kako je stigao do ove tačke.

Fasciniran hip-hop kulturom i košarkom, koju je imao u malom prstu, Luka Subašić Layzie je poželeo da napravi neku pesmu sa svojom ekipom iz kraja. Kako kaže, zbog nedostatka vokalnih sposobnosti, on je hteo da bude taj koji će da pravi beat. „Srećom po vas, nikada ništa nismo snimili“, šaljivo kaže mladi novosađanin za svoje početke u muzici. Kako ga je privlačila crnačka kultura, tako je naleteo i na njenu drugu, elektronsku stranu.

FASCINACIJA ELEKTRONIKOM

U njegov život uleteo je Green Velvet i traka „La La Land“ sa albuma Whatever. „Tada mi je to bilo nešto kompletno novo, ali opet je imao catchy vokal koji si mogao u glavi da pevaš ceo dan, kao što se nekada dešava i u hip-hopu“, dodao je Layzie koji je tada bio fasciniran novootkrivenim elektro zvukom. Osećao se posebnim u društvu, jer je pronašao muziku koju tad niko iz njegove ekipe nije slušao.

Taj osećaj ga je pratio tokom naredne dve godine, nakon kojih je doživeo pravo prosvetljenje na festivalu EXIT. Dance Arenom odzvanjali su zvuci distorzije, esida i elektra koji su mu se urezali u um tokom sudbonosnog seta koji je izveo Tiga. Famozni kanađanin pokazao je put kojim od tada Luka korača: „Posle tog seta sam znao da želim da budem DJ.”

Uskoro je usledila kraća pauza od muzike usled puta u Ameriku, te je umetnost za pultom zamenio majstorijama na košarkaškom terenu. Da li je sudbina tako htela da se Luka ozbiljno razboli i preleži ozbiljnu bolest tokom leta 2013., ne znamo, ali jedno je sigurno – Layzie se vratio kući. Krenuo je da nadoknađuje propušteno muzičko “gradivo” u očevom lokalu, te je zajedno sa svojim ortakom Wizard-om počeo da nastupa u klubu Compressor, a kasnije i u The End-u.

PRVI KORACI U PRODUKCIJI

Ubrzo je postao obeshrabljen DJing-om, jer su “svi tada počeli da se puštaju muziku”, te je odlučio da se potpuno posveti produkciji. “Došao sam do zaključka da je produkcija dobar promo materijal i da ću se na taj način razlikovati od nekog newcomer-a”, rekao je Layzie. Iako je do tada objavio jedan remix za izdavačku kuću svog poznanika iz Berlina, nije bio zadovoljan ishodom, te je iskulirao nastupe neko vreme.

Istražujući muziku tokom jednogodišnje pauze, Subašić je sa minimal-a i deep tech-a polako pravio svoj prelaz na organske perkusije i polomljene ritmove koji su ga fascinirali. Isključio se od gig-ovanja, prestao je da “kopa” muziku i počeo je da sluša sebe ne bi li pronašao jedinstveni umetnički izraz. Svoj muzički reset ovekovečio je na svom Soundcloud profilu, i to besplatnim izdanjem “First Step EP” na kome je dominirao rumunski zvuk.

“U tom periodu mi se sviđao taj zvuk i pogodan mi je bio za miksanje sa drugim žanrovima kao što su breakbeat I house”, rekao je Layzie koji je sebe pronašao u zvuku naših komšija. U period od nekoliko meseci usledili su nastupi u novosadskom klubu Tunnel sa Dušanom Nikolićem i Tečom (Techa), kao i prvi nastup “preko grane” koji se desio sasvim neočekivano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luka Subasic (@layziegenius) on

SELEKCIJA NA PRVOM MESTU

“Za prvi nastup u Rumuniji treba da se zahvalim developer-ima Soulseek-a verovatno”, dodao je Layzie i objasnio da je na ovoj platformi upoznao Naidin-a koji ga je bukirao. U moru neizdatih traka i pravih rariteta (ali i jednog jedinstvenog edit-a koji je privukao veliku pažnju na svetskoj sceni), našlo se i delo za koje Luka nije ni znao da ima u svojoj bogatoj kolekciji. Naidin ga je kontaktirao i pitao ako mogu da razmene trake kako bi dobio trek Mihai Pola, na šta mu je Layzie odmah odobrio skidanje, bez potrebe da mora da dobije nešto za uzvrat.

Ovo je oduševilo Naidin-a sa kojim se brzo sprijateljio i nastavio saradnju. Ubrzo su se zbližili oko muzike koju obojica vole, te su shvatili da imaju jako dobru hemiju kao umetnici i ljudi. “Njegovi muzički ukusi su veoma raznovrsni i nije fokusiran samo na nova i neobjavljena izdanja, već ga više interesuje “kopanje” po starim izdanjima što dosta govori o DJ-u,” rekao je Naidin i dodao da su mu se svideli Lukini setovi.

“Spomenuo sam mu kako bih voleo jednog dana da puštam u Rumuniji, jer izuzetno poštujem njihovu scenu”, rekao je novosađanin i objasnio da su miksevi bili odlučujući faktor u donošenju odluke povodom nastupa na Private Nights. „Možda je prošlo mesec – dva, i eto ja dobih svoj prvi booking u Rumuniji“, dodao je Layzie kojem se nekoliko meseci kasnije i ispunio san.

ISPUNJENJE SNA

„Žurka je bila pravi uspeh, jer je Luka odradio jak set koji je trajao duže od četiri sata prepun minimala, elektra, techno i house traka“, izjavio je Naidin. Dodao je da je bio oduševljen Subašićevom selekcijom i njegovim novim stilom muzičkog izražavanja. Nakon seta svi prisutni su počeli da se raspituju za Luku, što ih je obojicu neverovatno obradovalo. Naidin danas dovodi etablirana imena i zahvalan je Subašiću na dobrom početku i saradnji.

Od tada, Lukini nastupi u inostranstvu su postali su sve češći, te je pored tezgi u Rumuniji nastupio i u Letoniji i Hrvatskoj. Uskoro je postao rezident kluba Tunnel, te je nastupio i na našim najvećim festivalima EXIT i Lovefest, kao i širom Srbije. Međutim, jedan od nastupa koje nikad neće zaboraviti je gig u Barutani sa svojim herojem zbog kojeg je postao DJ sedam godina ranije.

“Srećom, imao sam priliku da pričam s Tigom posle seta i da mu kažem koliko mi je značajan njegov set sa Exita te 2011. godine”, dodao je Layzie. Neizmerno je zahvalan Vojkanu Bećiru koji ga je predložio organizaciji Apgrade za booking i celom Ap timu, koji mu je ispunio san i pomogao da se zahvali svom idolu.

PODRŠKA OD LIDERA SCENE

Iako njegova DJ karijera dobro napreduje, to nije jedina stvar koja pored dobre selekcije i miksa izdvaja Luku Subašića. Njegov edit Villalobos-ove trake “Baila Sin Petit” jedan je od highlight-ova na koji treba obratiti pažnju. “U originalu je jako čudna, jer više služi kao neki tool nego kao samostalna traka, pa sam odlučio da napravim edit,” rekao je Layzie.

2017. godine taj edit je bio jedan od najtraženijih trekova iz njegovog Soulseek foldera, koji je brdo ljudi moralo da ima. Godinu dana nakon što ga je nakačio na svoj Soundcloud profil, usledila je poruka koju Layzie nije očekivao. “Menadžer Setha Troxlera mi je pisao da mu pošaljem edit kako bi je Seth puštao, a par dana kasnije su ga i Martinez Brothers čuli, pa me je isti lik pitao ako može da ga i njima pošalje”, rekao je Luka oduševljeno.

Tokom upoznavanja na Lovefest-u, Martinezi su mu rekli da obožavaju tu traku I da je često puštaju, te da treba da im šalje još, jer imaju samo dve-tri njegove trake u svojoj kolekciji. U jednom trenutku su je pustili na Fire Stage-u, te ga je jedan od njih pitao ako je on samostalno napravio bass liniju u traci. Subašić je nasmejano odgovorio: “I got lucky”.

SELEKCIJA: LAYZIE

Iako je na početku svoje DJ karijere bio opčinjen minimalom u svim njegovim oblicima i pod-žanrovima, Layzie polako evoluira kao umetnik i prelazi na zvuk koji pruža veću umetničku slobodu u izražavanju za pultom: „Trenutno mi prija brži BPM, jer imam više prostora za igru, mogu da promenim više žanrova (electro, house, breakbeat, garage, minimal, techno) i na taj način održavam dobru dinamiku seta”. U nastavku poslušaj selekciju od deset traka koje su inspirisale Luku da “napravi svoj prelaz”.