Lag + Monosaccharide: Tehno nastup koji je osvojio NSNS

Lag i Monosaccharide su izglasani za najbolje izvođače iz regiona na NSNS bini ove godine. Ovde otkrivaju detalje njihovog nastupa uživo.

Novosađanin Lagi beogradski duo Monosaccharide na sceni su prisutni više od 20 godina. Svo troje karakteriše ljubav prema analognim mašinama kojima stvaraju svoj intenzivni tehno zvuk. Rezidenti su No Sleep etikete, te su nastupili na istoimenom trodnevnom festivalu prošle godine u Beogradu, kao i na EXIT-u i Sea Dance-u.

Miloš Lag Martinov nastupa po najvećim svetskim klubovima od Rusije do Brazila, te je nedavno doživeo vrhunac dosadašnje karijere – set u Berghainu, najpoznatijem tehno klubu na svetu. Za Draganu i Sretena, koji čine Monosaccharide, kažu da su najbolje čuvana tajna beogradske andergraund scene čija moć leži u mračnom i zavodljivom zvuku. Ove godine svo troje zajedno su nastupili u okviru jedinstvenog hardware techno live act-a za koji su pripreme trajale nekoliko meseci.

Njihov nastup uživo izglasan je za peti najbolji nastup na No Sleep Novi Sad bini u okviru ankete na portalu BgdGrotto. Pozicionirali su se kao najuspešniji regionalni izvođači na bini velike sove, te su iza sebe ostavili favorite ovogodišnjeg festivala EXIT italijanske esid magove Boston 168, britanskog tehno producenta Blawan, američkog branitelja andergraund kulture DVS1 i celu postavu famoznog gruzijskog kluba Bassiani.

Ovaj jedinstveni nastup zvučao je kao kombinacija Miloševog energičnog, ritmičnog tehna sa psihodeličnim esid melodijama Monosahariđana. Ceo live je su odsviran na analognim spravama koje trojac svakodnevno koristi u svojoj produkciji, a koje su ovog puta bile stavljene na probu zajedno sa njihovim vlasnicima. Popričali smo sa Milošem, Draganom i Sretenom o njihovom nastupu u nadi da saznamo više o „scenama iza kulisa“ koje su se desile tokom spremanja nastupa.

Kako su protekle pripreme za nastup?

Lag: Monosahariđani su bili dovoljno velikodušni da su jednom ili dvaput nedeljno selili svoju opremu i persone u Novi Sad gde smo se povezivali, igrali sa spravama, zabavljali, pričali o životu i gojili po novosadskim fast food-ovima i restoranima. 10/10.

Monosaccharide: Ovo je bilo veliko i potpuno novo iskustvo za sve nas. Pripreme su bile podeljene u više segmenata: trebalo je odlučiti koje instrumente ćemo koristiti na prvom mestu, zatim je usledio najteži deo: komponovanje 12 originalnih pesama i pravljenje aranžmana i varijacija i na kraju vežbanje do iznemoglosti. U live-u nismo koristili kompjuter, sve je bilo zasnovana isključivo na sviranju instrumenata i našim originalnim kompozicijama i aranžmanima.

Kako ste zamislili nastup? Šta je bila čija uloga?

Lag: Podela je bila dosta jednostavna: ja se bavim ritmom, Monosahariđani synth-ovima. Naravno, sa dozom preklapanja i razmenom utisaka i sugestija.

Monosaccharide: Sve je bilo vrlo jednostavno… Svako je preuzeo segment u kome je najbolji i koji najviše voli.

Kako ste uskladili vaše muzičke ukuse tokom izbora muzike za live?

Lag: Vrlo lako čini mi se. Ja svakako volim promene energije i pristupa u muzici. Čini mi se da smo napravili lepu klackalicu između Monosaccharide i Lag zvuka i da je to doprinelo kako dinamici tako i muzikalnosti našeg seta.

Monosaccharide: Posto su nam muzički ukusi a i pristup stvaranju muzike slični. Sve je bilo lako… Izbora nije ni bilo… Sve smo napravili novo i originalno 🙂

Koje ste mašine koristili?

Lag: Ja sam pod rukama imao Rolandov TR-8S sa kog je išla većina ritma. Pored je stajao i Elektron Rytm koji je služio za popunjavanje ritma (ima par opcija koje 8S-u fale). ali i kao sprava za prelaze između numera. Tu je i Mackie-ev legendarni CR 1202 mixer koji sam dobio na poklon od UVB-a.

Mackie-vi mikseri iz tog perioda (pre izlaska VLZ serije) poznati su kvalitetnim komponentama što znači da dodavanje glasnoće na individualnim kanalima stvara jako dobru distorziju koja donosi neke prijatne harmonike postojećem zvuku. Ideja je bila da njega koristimo za uništenje i preopterećenje zvuka ritma, ali i 8S i Rytm imaju tako lepe distorzije da smo na kraju jednostavno sve terali kroz Mackie-a (uključujući i Roland-ovu miksetu), ali sa samo malo tog izobličenja, kako bi sav zvuk dobio sličan karakter.

Monosaccharide: Elektron Analog Four, Roland TB-03, Moog Mother 32, Moog DFAM, a za dodatne efekte koristili smo i par gitarskih pedala i performing mixer Roland MX.

Kako ste se osećali pred sam nastup?

Lag: Svaki put kada se nešto izvodi pred publikom po prvi put – trema je velik deo pred sam nastup. Em jer smo radili live (tj. izvodili numere na licu mesta) na spravama, te nikada ne znaš kada će neka mašina da odluči da odbija saradnju (što se u nekom trenutku i desilo sa 303-kom), em svaka vežba pada u vodu kada je pred nama publika, a oko nas ozbiljni zvučnici. To su nove okolnosti, nepoznate i preplavljujuće i samim tim su trema, kao i nada da će sve biti u redu velik deo emocija pred nastup.

Monosaccharide: I pored iskustva koje imamo, bili smo izuzetno uzbuđeni i emotivni. Sam proces stvaranja je trajao dosta dugo i kada je konačno stigao nastup. Eksplodirali smo k’o bombe! 🙂

Stavljeni ste između izvođača koji šibaju hard techno. Zašto ste se odlučili na ovakav live?

Lag: Dogovor je vrlo rano bio da ćemo, baš zato što smo okruženi sa dva vrlo tvrda nastupa, uraditi nešto blaže i vazdušastije kako bi publika imala prostora da prodiše, odmori i uživa u nečemu drugačijem. I dalje je to naš zvuk, samo smo se blago prilagodili trenutku, okolnostima i publici.

Monosaccharide: U toku zajedničkog rada koncept se nametnuo sam. Dopala nam se kontradiktornost nežne melodije i brzog i tvrdog ritma na 138 BPM-a, pronašli smo neki naš zajednički centar i krenuli da se vrtimo. Iako u našem nastupu koji smo spremili imamo prostora da podižemo i spuštamo intenzitet tako da se prilagodimo noći i time pružimo publici najbolje moguće za trenutak u kom kreiramo zvuk. Sve što ste čuli jeste naš izraz, iskren i bez ikakvog žrtvovanja integriteta zarad muzičkog prilagođavanja ikome ko je nastupao te večeri.