RatCat je oživeo klabing u Šibeniku

Mnogi gradovi na obali Hrvatske sjajno prolaze tokom letnje sezone, ali samo jedan uspeva tokom cele godine. RatCat otkriva kako.

Šibenik je jedan od gradova bivše Jugoslavije koji je poznat po svom muzičkom pedigreu. Iznedrio je velikane poput Arsena Dedića i Miša Kovača među brojnim poznatim muzičarima, te je baš u ovom primorskom gradu na obali Jadranskog mora pokrenut i hrvatski tehno pokret. Nakon ekonomskog kraha i privatizacije, popularnost Šibenika je opadala sve do pojave prvog festivala. „Terraneo festival prvenstveno je imao neku vrstu psihološkog učinka na šibenski turizam i ekonomiju, a tek onda indirektno i na scenu”, rekla je ekipa RatCat.

Uskoro su mladi iz celog sveta tamo nagrnuli, te se stvorio ozbiljan hajp i Šibenik je postao “apsolutni dalmatinski hit i sjajno mesto za zabavu”. Noćni život preko zimske sezone bio je fokusiran isključivo na zvuk žestokog tehna, te je falilo elegantnog, plesnog faktora muzike. “RatCat je pokrenut jer smo u zimskim mjesecima htjeli plesati uz melodičnu elektroničku glazbu koje ovdje uglavnom nije bilo”, rekli su šibenčani. U nastavku su pripremili selekciju posvećenu muzici uz koju su proveli neprospavane noći, te pesmama kojima su oživeli klabing u svom gradu.

FOTO: RatCat
FOTO: RatCat

„Ideja je bila i promovirati sve lokalno što smo smatrali da vrijedi promovirati, ne isključivo u glazbi već u svim aspektima kulture, zabave, kreativnosti,“ dodala je ekipa sa obale Jadrana koja je želela mali prostor za sebe gde može „furati svoj đir“. Proglašeni su za muzički kolektiv godine na prošlogodišnjoj dodeli nagrada Ambasador gde su pobedili u čak pet kategorija u koje su uključeni i koncept godine (The Cave), najbolje hrvatsko klupsko veče (Opposite), najbolji DJ (rezident Lawrence Klein) i nagrada za razvoj i promovisanje scene za grad Šibenik. Redovno pune lokalne klubove Tunel, Azimut i The Cave, dok na početku avgusta organizuju i festival Nox.

Mnogi ih smatraju glavnim graditeljima scene u svom rodnom gradu, te naglašavaju da je nalaženje zajedničkih tačaka sa ostalim sektorima „dobitna kombinacija“. „Naglasak je bio na suradnji, na kolektivu i kad je grad počeo tako funkcionirati, sve je postalo moguće. Danas u Šibeniku svi zajedno gradimo scenu, pomažemo se međusobno i dobro se zabavljamo“, kaže ekipa RatCat. „Ključno je, dakle, zatomiti ego nasuprot višem, zajedničkom cilju, a nagrada je kvalitetan proizvod. Na kraju krajeva, to je sjajno i za biznis jer kada gradite kvalitetno od temelja prema gore, samo svemir je plafon. Oni koji igraju na prvu loptu obično ne traju dugo“, dodali su za kraj šibenčani.