SUTRA vraća na prave vrednosti rejva

Kada jednoličnost i trendovi smore, osveženje kroz eksperimentaciju je neophodno. SUTRA nas uvodi u svoju priču.

I – Nomen est omen

SUTRA je rejv platforma predstavljena kroz seriju žurki i nedeljnu radio emisiju koje uređuju Žarko (SAUD) i Dorian. Posle serije neimenovanih rejvova sa avanturističkim bukinzima (Aïsha Devi, Strahinja Arbutina, Soul Tangler, Eomac, Untold, Mumdance, Lakker, Arad, E-Saggila) rešili smo da damo ime tom pokretu koji je organski rastao – SUTRA kao tomorrow i sve futurističke tehno asocijacije koje uz to idu, ali i kao sutra iz sanskrita, što znači ‘nit, ono što šije, ono što spaja’ prizivajući kontinuitet sa ekstazama kolektiviteta iz rejv tradicije.

II – The unveiling of the company of heaven

Lista koju smo sastavili predstavlja istoriju uticaja koji se preko nas dvojice reflektuju u SUTRA. To znači da smo mnoge favorite zapostavili, dok su se mnoge neočekivane trake našle ovde. Dobar primer je Björk od koje sigurno imamo draže pesme, ali smo izabrali baš Pluto pošto predstavlja trijumf produkcije Marka Bella (R.I.P.) i neustrašivost avant-popa devedesetih. Ova pesma danas zvuči kao da je sišla sa nekih underground post-club Soundcloud naloga, a ustvari se nalazi na albumu koji je prešišao pola miliona prodatih fizičkih kopija. Popularna avangarda je jedna od centralnih ideja za nas. Lista je organizovana hronološki što otkriva neke istorijske procese – postaje jasno da su nas dvojicu podjednako muzički odredili i istorija rejva i diskontinuiteti.

Naime, obojici je ranih dvehiljaditih splaslo interesovanje za tehno i zaplovili smo dublje u svet eksperimentalne muzike i ambient-a. Ovo izgnanstvo ne iznenađuje ako se prisetimo da je tih godina zatvorena Industrija, a ubrzo i Barutana. S jedne strane zavladao je dosadni minimal, a s druge alava kultura superstar DJ-eva i megaklubova, dok je većina klupske muzičke produkcije stagnirala, a političke i poetske visine rane rejv kulture kao da niko nije pamtio. Ono što u to vreme možda nismo umeli dovoljno da cenimo je plodna veza između popa i elektronske muzike. Valja priznati da smo pomalo bili šupci koji se gade na komercijalni house i misle da su posebni jer slušaju neke Japance što prave buku.

III – Ein Gespenst geht um in Europa

Posle godina iskustva koje imamo na sceni kao publika odlučili smo da aktivno učestvujemo u izgradnji neke priče koja se vraća rejv korenima u smislu energije, entuzijazma i duha kolektiviteta, da pobedimo zastranjenja individualizma, profesionalizacije clubbing-a i hipsterskog kenjkavog blasé duha. Cilj nam je da se producenti i DJ-evi takmiče ko je luđi i ko će da ide dalje u nepoznato, da publika skače i vrišti, da prevaziđemo umorne estetike crno-belih fotografija, ruševina i ponovo krenemo da promišljamo elektronsku muziku i kulturu oko nje kroz teoriju/poeziju. Za sada smo naišli na dosta istomišljenika i saboraca, potvrdilo se da ljudi odlično reaguju na kvalitetne sadržaje (muzičke i ostale) kada im se ti sadržaji ponude. Ponosni smo na našu šarenu, ludu publiku koja je uspela svojim entuzijazmom da zavede sve DJ-eve koje smo kao SUTRA imali prilike da ugostimo: Batua, Pedera Mannerfelta, Minor Science-a. Svi vole dobru muziku i dobro zezanje, niko ne voli dosadu.

 

View this post on Instagram

 

SUTRA 24 05 19 SUTRA PEDER MANNERFELT DRUGSTORE GARDEN Music: Peder Mannerfelt feat. Sissel Vincent – Sissel & Bass

A post shared by S U T R A (@sutra.club) on

IV – A dotle sve što bude nek je zbog pesme

Sledeći SUTRA rejv, koji će se održati 06. septembra u bašti Dragstora, ugostiće Molten Moods, jedan od najuzbudljivijih kolektiva na savremenoj elektronskoj sceni. Ekipa iz Minhena pokazala se da je na čelu kros-žanrovskog klupskog zvuka, kako kroz žurke koje priređuju, tako i kroz izvrsna izdanja na svojoj etiketi. Ovde će ih predstaviti osnivač Jonas Yamer, čija se živa produkcija i rad u kultnom bendu Carl Garimože uporediti samo s njegovim vibrantnim DJing-om koji podstiče izmenjena stanja svesti, kao i STAANA – nezaustavljiva sila prirode maskirana kao DJ, njena selekcija gazi kroz različitmodove rejv intenziteta. Domaću podršku pružiće izvanredni Cuban Chamber of Commerce i SUTRA rezident SAUD.