Tebra, spiritualno putovanje kroz zvuk

Kada brzina i intenzitet trensa umore, na scenu stupa opuštajući zvuk etna i chill. Ovo je spiritualno putovanje na koje se uputio Tebra.

Mića Jarić je jedno od nezaobilaznih imena beogradske elektronske scene. Nakon kratke hip-hop faze, Mića je počeo da se interesuje za psihodeličnu stranu trensa pod uticajem svog starijeg brata Dovle, poznatijeg kao Pion. Na početku novog milenijuma krenuo je sa muzičkom produkcijom, te su ubrzo usledile celonoćne sesije i eksperimenti u ranim verzijama programa Nuendo, Cubase i Fast Tracker. „Sećam se da sam bio u stanju da sedim za kompom i istražujem po 7-8 sati bez prekida“, rekao je beogradski producent. Pod-žanr „psihodelije“ zvan full on obeležio je njegove prve izlete u kreativnom stvaralaštvu, te je Mići pokazao pravac u kom će se kretati u budućnosti.

2003. godine na fakultetu je upoznao Vladu Zdunjića sa kim je pokrenuo jedan od najpoznatijih trens sastava u regionu – Freaked Frequency. Tokom svoje dugogodišnje karijere obišli su planetu od Brazila do Japana, te su sarađivali sa etabliranim imenima svetske psy scene Bizzare Contact i Vibe Tribe. Skoro deceniju nakon početka svog prvog projekta, Mića se umorio od intenziteta full on-a i “napinjanja koje brzi zvuk nosi”. „Tada sam počeo da razmišljam da krenem novim putem. Nisam mogao da prelomim tako lako, jer mi je veliku sigurnost pružao Freaked Frequency, a i nisam tačno znao čime bih se drugo bavio“, rekao je bivši član poznatog trens sastava.

U to vreme je počeo da se interesuje za duboke i progresivne note hausa, te je 2016. godine usledila ponuda od kompanije Zenhiser. Za njih je uspešno pripremio nekoliko pakovanja semplova fokusiranih na psihodelični trens, nakon čega je usledio “Organic Chill” koji je bio orijentisan ka drugačijem zvuku. „Odlučio sam da iskoristim svo svoje znanje i ljubav prema ostalim žanrovima muzike i napravim nešto što bih baš voleo da čujem,” rekao je Mića koji je u procesu stvaranja otkrio novu stranu sebe. „Tu sam sebi dokazao da mogu da napravim i nešto drugo osim trensa. To mi je dalo vetar u leđa i početnu ideju za projekat Tebra koji sada okupira većinu mog vremena,“ dodao je beogradski producent.

Za Ritual records je pod imenom Tebraobjavio pesme „Suton“, „Mladost“ i „Dusha“ koje su svojom smirenošću i hipnotišućim zvukom izazvale lavinu pozitivnih komentara. „Etno muzika sa ovih prostora ima ogroman potencijal i tvrdim da je nepresušan izvor elemenata koji mogu da se sjedine sa raznim drugim žanrovima moderne muzike,“ rekao je Mića. Svoju muzičku selekciju u nastavku posvetio je pesmama koja je definisale njegovo putovanje kroz zvuk i dovele ga do ovog momenta u životu. U plejlisti se jasno mogu čuti njegovi energični počeci u psihodeličnom trensu, te usporavanje i prepuštanje halucinogenom chill out-u i progresivnom roku, kao i sadašnje zen stanje koje karakterišu relaksirajuća melodija i spiritualnost hausa.