Uticaj scene na ekipu Banda Panda

Beograd je ostvario ogroman uticaj na duo Banda Panda, te su spremili selekciju inspirisanu njihovim gradom i klabingom koji ih je oblikovao.

Duo Banda Panda čine Johana Bogićević i Dušan Lilić koji skoro deset godina organizuju žurke po kultnim klubovima 20/44, KC Grad i Drugstore. Veruju da se stvari ne bi razvijale tako dobro za njih da nije bilo “belog grada” i njegove publike koja je otvorena da prihvati i podrži razne eksperimente. „Tu naravno mislimo na ljude koji su deo njegove istorije i koji su godinama pre nas gradili njegov fazon, donosili promene i revoluciju, kao i na ljude koju su trenutno deo scene, jer je to sve zajedno uticalo i oblikovano i naš muzički razvoj”, dodali su Johana i Dušan za domaću publiku sa kojom zajedno doprinose razvitku scene.

Na njihovo muzičko sazrevanje uticale su žurke, koncerti i festivali u Beogradu koje su posećivali u ranoj mladosti. „Kroz odrastanje smo bili izloženi određenoj muzici koju smo upijali i sa kojom smo se identifikovali. Pored tih nekih globalnih trendova, razvijali su se i ti lokalni supkulturni trendovi sa kojima nam se čini da najviše rezonujemo, jer su nam bili najbliže iskustvo,“ rekao je duo za uticaj domaće scene na njihov razvoj.

Nedugo nakon prvih izlazaka krenuli su da doprinose kulturološkom razvitku i bogatstvu grada kroz organizaciju događaja kojima su brisali granice realnosti na žurkama, kombinujući jedinstveni vizuelni stil, umetničke instalacije i scenografiju kroz koju je publika postajala jedno sa prostorom. „Kao klinci počeli smo da pravimo prve žurke i ubrzo smo postali svesni odgovornosti, ali i prednosti žurki. Shvatili smo da možemo da širimo ono sto je nama zanimljivo u muzici i da kroz booking-e sceni predstavimo nešto drugačije“, rekla je Banda Panda koja je do sada u Beograd dovela Acid Arab, Juju & Jordash, Cosmo Vitelli, Moscoman i Manfredas među drugima.

Smatraju da vremenske granice nestaju tokom DJ nastupa, te da u klubu svi mogu da doprinesu da se istorijsko nasleđe i kultura jednog grada nikada ne zaborave. „Muzika je ritam grada koja opisuje i prati njegove promene. Ono što je super kod DJing-a jeste putovanje kroz vreme gde jedna traka može da bude neko najnovije izdanje, a već sledeća iz sedamdesetih ili osamdesetih. Desi se da određeni ljudi, pogotovo pioniri, ne budu shvaćeni, priznati ili budu čak namerno blokirani u određenom sistemu. Zato mi imamo mogućnost da im sada odamo to priznanje i vratimo na scenu, a isto tako da damo prostor nekom novom producentu.“

Kako kažu, soundtrack jednog grada svakako ima više podžanrovskih slojeva. Najveći uticaj među njima ostvario je jugoslovenski novi talas, te pioniri domaće elektronske scene, što se može osetiti u selekciji ispod. U poslednje vreme, najviše ponavljanja u njihovim telefonima ostvarili su gitarski rifovi, sporogoreći bitovi, mračne industrijske teme i uvrnuta psihodelija – kolaž zvukova koji se često čuje na njihovim žurkama.